Produkty bogate w węglowodany
shutterstock_97771502

A A A

Wiemy już, czym są złe i dobre węglowodany. Chcąc je teraz prawidłowo wkomponować w codzienną dietę, musimy dowiedzieć się więcej o produktach, które pomogą nam zrealizować wyznaczony cel.

Najpierw cel, potem dieta

Wybór tego, co chcemy jeść, powinniśmy zacząć od odpowiedzi na pytanie: jakie są moje oczekiwania? Każdy z nas ma bowiem inne potrzeby, które w zależności od prowadzonego trybu życia wymagają dostarczania różnych porcji energii. Dlatego zanim zaczniemy być dla siebie zbyt surowi, przemyślmy nasze zapotrzebowanie na węglowodany.

Jeśli dbasz o wagę, ale jesteś mało aktywny

Gdy chcesz się odchudzać lub zależy ci na utrzymaniu jednakowych proporcji ciała, a nie prowadzisz zbyt aktywnego tryby życia, zrezygnuj z jedzenia złych węglowodanów, takich jak: arbuz, melon, dojrzałe banany, winogrona, miód, biały cukier, słodzone napoje i soki owocowe, ciasta i ciasteczka, biały ryż, ziemniaki, frytki i chipsy, pszenne pieczywo, płatki kukurydziane, buraki, ser żółty. To właśnie te produkty zawierają najwięcej cukru oraz mają wysoki indeks glikemiczny, o którym więcej dowiesz się w dalszej części zawartości witryny.

Węglowodany w jadłospisie

Jeśli jesteś typem sportowca

Gdy prowadzisz aktywne życie i uprawiasz sport naturalne jest, że twój organizm potrzebuje więcej energii. Ale uwaga: nie oznacza to, że możesz bez skrupułów objadać się wszystkim na co masz ochotę, wychodząc z założenia, że przecież spalisz wszystko na siłowni. Wybieraj dobre węglowodany, które będą dla twojego ciała źródłem energii.

Do swojej diety włącz zatem pieczywo razowe i pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, brązowy i dziki ryż, kasze (jaglana, gryczana, pęczak), czerwone ziemniaki, orzechy, nasiona słonecznika i dyni, surowe warzywa, owoce cytrusowe, rośliny strączkowe i nabiał. W tym przypadku możesz śmiało wprowadzić do swojej diety dekstrozę oraz maltodekstrynę.

Dekstroza jest cukrem prostym zwanym także „cukrem gronowym”, a w medycynie „glukozą”. Jest transportowana przy pomocy krwi, dlatego przenika bezpośrednio do wszystkich organów i komórek ciała ludzkiego, w tym także do mózgu. Dekstroza występuje np. w naturalnie słodkich owocach i w miodzie. Jest to cukier idealny po treningu.

Maltodekstryna jest pochodną dekstrozy, czyli również cukrem prostym, który jest składnikiem wyrobów cukierniczych, przetworów owocowych, środków leczniczych oraz suplementów diety. Należy do grupy węglowodanów złożonych, które podnoszą poziom insuliny jak cukier, a ich przyjmowanie doskonale sprawdza się po treningu fizycznym, gdy niezbędne jest szybkie dostarczanie energii.

Skomentuj lub zadaj pytanie!

*